måndag 22 september 2008

Quornfärslimpa

Ja, jag vet inte om nån läser den här bloggen, men jag skriver ändå. Kanske är det nån som hittar hit och låter sig inspireras. :)

I lördags hade vi min mamma på besök. Sambon var bortrest över helgen, så det var bara jag, barnen och katten hemma. Jag bjöd på mitt favorit recept på vegetarisk "köttfärslimpa", nämligen en Quornfärslimpa. Den blir så himla god! Dock kräver den lång tid i ugnen för att bli riktigt bra och för att inte falla sönder, vilket hände mej i lördags... Jag har dock gjort den tidigare, med perfekt resultat. Så detta är en perfekt söndagsmiddag och inget hastverk på en vardag! Låt er väl smaka.

Simons färslimpa
(3 limpor, jag brukar halvera receptet och det blir då en limpa)

Ingredienser:
1 gul, finhackad lök
1 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
2 pkt quornfärs a´300g, tinad
3 buljongtärningar
4 ägg
kryddpeppar
salt
ströbröd + flytande margarin

Gör så här:
Blanda lök, grädde och ströbröd. Smula ner buljongtärningarna och rör ut dom jämnt i smeten.
Blanda ner all färs i röran ohc sedan ägg, salt och kryddpeppar. Forma tre limpor osh lägg på folie eller direkt i smord långpanna. Strö över ströbröd och lite flytande margarin och grädda i 175 grader i 75-90 minuter eller tills de känns stadiga och torra invändigt. Känn efter med en sticka eller vass kniv; om den blir blöt ta ut limporna och låt dem torka en stund i luften, om kniven blir kladdig måste limporna stå en stund till i ugnen.

Servera med kokt potatis, brunsås, sallad och ev. lingonsylt.

Ja, det går att göra vegetarisk svensk husmanskost också!

7 kommentarer:

varifrån sa...

letat efter ett sånt här recept så länge! Massa tackar. ska provas genast.

Unknown sa...

Tusen tack för ett toppenrecept! Blev en riktigt trevlig middag :) Mvh

Farbror Grön sa...

Den ska jag testa idag :)/ FarbrorGrön

Veganvarg sa...

Fantastiskt god med gräddsås, stekt potatis, gröna ärtor och lingonsylt.
Det godaste jag ätit på mycket mycket länge!

Dessutom lätt att tillaga.

Lena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lena sa...

Hur gör du med quornfärsen först?
Bara tinar du eller måste det stekas till innan?

EBK sa...

Mycket gott! Har dock glömt att tina quorn men det gick att göra det i mikro. Jag gjorde det i form av en voodoo-docka på en klädd bakplåt och hade det cirka 30 min i ugnen. Halloween-succé!

Bloggintresserade