fredag 6 februari 2009

Quornfärssås

(4-6 port.)
Verkligen jättegod vegetarisk "köttfärssås", men med quornfärs istället för köttfärs. Jag använder mej aldrig av något recept när jag gör detta, utan går på smak och känsla. :)

1 paket quornfärs
1 grovt riven morot
1 gul lök
1 pkt krossade tomater, gärna med basilika, a´500g
1/2-1 dl vatten
ca 1 dl matlagningsgrädde eller lätt créme fraiche
1-2 msk tomatpuré
Lite chilisås
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1/2-1 tsk socker
Salt, grovmalen svartpeppar, örtpeppar, oregano, basilika efter smak.

Börja med att finhacka lök och vitlök, för att sedan fräsa mjukt i lite olivolja. Häll därefter i quornfärsen och rör om. Fräs i några minuter tills färsen är upptinad. Slå i vatten och fräs i några minuter till. Häll därefter i tomaterna, moroten, tomatpurén, chilisås och buljongtärningen. Låt puttra ca 15 minuter. Häll i grädden eller créme fraichen och krydda efter smak. Låt puttra i ytterligare några minuter. Krydda ev. mer. Smaka av!
Servera med valfri pasta och nyriven parmesanost.
Också jättegod i lasagne tillsammans med bechamélsås, men då brukar jag utesluta grädden/créme fraichen.

3 kommentarer:

Jonas sa...

Den här var verkligen fantastiskt god!! Tusen tack! :)

Anonym sa...

Denna testar vi idag!

Blir dock tvungen att utesluta crème fraiche... Sopar i lite mjöl istället för att få det lite tjockare.

Minna sa...

godaste quornfärssåsen någonsin! åh vad glad jag blir, har hittills inte lagat en enda jag verkligen gillat! Tack!

Bloggintresserade