torsdag 31 maj 2012

Ricottabollar med smörstekt spenat och spaghetti

Fantastiskt goda italienska ricottabollar, som serveras med smörstekt färsk spenat och spaghetti.
När du vill lyxa till det lite extra! :)

Ricottabollar:
250g ricotta
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
1 dl riven parmesanost
3 msk finhackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 dl ströbröd
Smör eller olivolja
Finhackad pesilja

Separera äggulor och äggvitor. Vispa hastigt upp äggvitorna i en skål. Rör ihop ricotta, äggulor, mjöl, parmesan, persilja, salt och peppar till en jämn smet i en annan skål. Forma 16 bollar med händerna (mjöla dem innan så går det lättare) och lägg dem på ett fat. Häll upp ströbrödet på ett annat fat.
Lägg med en sked ner en ricottaboll i äggvitan och lyft med hjälp av två skedar över bollen till fatet med ströbröd. Ös över ströbröd så att ricottabollen täcks runtom. Upprepa proceduren med resten av bollarna. Stek dem i smör eller olivolja i en stekpanna. Skaka pannan försiktigt då och då och låt bollarna eftersteka på svag värme tills de är gyllenbruna. Strö över persilja och servera ricottabollarna direkt, tillsammans med spenat, spaghetti, färskriven parmesanost och gärna smörstekta krutonger.

Smörstekt spenat:
250-700g färsk spenat
ca25g smör
1 liten pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt

Skölj den färska spenaten väl och skär bort stjälkarnas grövsta delar. Förväll spenaten i kokande vatten i någon minut och låt den rinna av väl i ett durkslag. Lägg smör och vitlök i en kastrull på medelvärme. Tillsätt spenat och salt när smöret smält och låt spenaten smörångas under lock på låg värme i 3-5 minuter.

Om du önskar krutonger till och gärna vill göra egna så är detta mycket enkelt. Ta två brödskivor formfranska och skär bort kanterna. Skär dem i mindre tärningar och stek gyllenbruna i lite smör eller margarin. Strö därefter gärna över lite parmesanost.
Koka spaghetti att ha till hela härligheten!

Inga kommentarer:

Bloggintresserade