onsdag 11 mars 2009

Hemgjord rostad musli

Det blir så mycket billigare och minst lika gott att göra egna flingor. Dessutom vet man ju vad man får i sig. Inga tillsatser och konstigheter. Den här muslin (som påminner om start) är SÅ god att jag ser fram emot frukosten varje dag, vilket jag i och för sig alltid gör ändå. ;) Jag äter den gärna med fil, men det är ju en smaksak. Förvara den gärna i en stor glasburk. Detta är endast riktlinjer. Du kan slänga i vad du själv tycker om! Testa gärna att byta ut en del av rågflingor och havregryn mot t.ex dinkelflingor, så blir det genast lite nyttigare.

5 dl rågflingor
5 dl havregryn
100 g mandel, valnötter eller andra nötter (grovhackade)
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
Ev. 1 dl linfrön
1 dl råsocker, eller 1/2 dl råsocker och 1/2 dl flytande honung
2 dl vatten + 5 msk matolja (ej olivolja!)
2-3 dl mjuka russin/tranbär/torkade aprikoser eller en blandning (i bitar)

Blanda nötter med rågflingor, havregryn, solroskärnor och kokosflingor samt ev. linfrö. Vänta med russin. Rör runt. Vänd ner socker. Rör igen. Värm ugnen till 200 grader. Blanda vatten och olja, stänk över blandningen och krama lite lätt med handen så att allt blandas.

Bred ut i lätt smord, stor långpanna. Rosta i ugn i mitten, 20-30 min. Rör om minst 3 ggr. Låt kallna. Blanda ner russin/torkad frukt.


Inga kommentarer:

Bloggintresserade