Det här receptet hittade jag i en tidning lagom till jul och jag blev helt förälskad i dessa vegetariska "köttbullar". Ett perfekt substitut till de vanliga bullarna på julbordet, men funkar såklart annars också. Det kan vara svårt att få i hop en vegetarisk smet för att göra bullar och biffar. Jag har gjort otaliga försök och det brukar oftast sluta med att de faller sönder och det blir pannkaka av alltihop. Men de här håller i hop hur bra som helst, antagligen pga att de kokas innan de steks.
Du behöver (till ca 40 st):
100g finmald sötmandel
1 1/2 dl lagrad ost
1 1/2 dl ströbröd
2 msk riven gul lök eller finhackad gräslök - eller både ock
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Till kokning:
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 msk smör eller olja
Gör så här:
Mal mandeln i mixer eller mandelkvarn.
Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar; 1 rågad tesked per boll räcker - de sväller vid kokning.
Koka upp vatten och buljongtärningar. Låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen 6-7 minuter.
Ta upp dem med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene i smör eller olja i 2-3 minuter.
Jordgubbstårta med vit chokladkräm
12 år sedan
2 kommentarer:
Vilken lycka när man hittade detta recept! Tycker de är grymma, både smak och konsistens. Nu ska jag fortsätta leta inspiration till dagens middag...
Det här ska jag testa till julbordet! Brukar det vara svårt att få tag på löpefri lagrad ost?
Skicka en kommentar