400 gram | lasagneplattor |
| ricottaost |
| salt och peppar |
| mozzarellabollar á 125 gram |
| färskriven parmesan |
Béchamelsås | |
| mjölk |
| gul lök |
| smör |
| salt & peppar |
| mjöl |
| grönsaksbuljongtärning |
| riven parmesan |
Pesto | |
| färsk basilika |
| skalade vitlöksklyftor |
| pinjenötter alt. skållad sötmandel |
| salt och svartpeppar |
| olivolja |
| färskriven parmesanost |
Gör så här
- Béchamelsås: Koka upp mjöken med den halva löken. Ställ åt sidan.
- Fräs smöret med lite vitpeppar i en kastrull. Strö i mjölet och låt det fräsa ihop. Ta upp löken och tillsätt den kokta mjölken till mjölfräset lite i taget. Var noga med att vispa hela tiden.
- Lägg i buljongtärningen och låt småkoka 5-8 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Rör ner parmesanosten och låt vila i 10 minuter.
- Pesto: Kör först vitlök, pinjenötter, ostrivet, salt och peppar i en mixer eller matberedare. Lägg sedan i basilikabladen och häll på oljan i en fin stråle under fortsatt mixning tills du får en jämn och slät sås.
- Förkoka plattorna om de är färska, annars går de bra att använda direkt.
- Blanda pesto och ricotta i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med att täcka botten på en ugnfast form med béchamelsås, täck den med lasangeplattor. Häll lite pestoblandning över dem och ett lager tunt skivad mozzarella. Täck med lasangeplattor.
- Fortsätt sedan att varva béchamel,pesto,mozzarella och pastaplattor hela vägen upp till formens kant.
- Ställ in lasagnen i ugnen tills den fått fin färg, det tar cirka 30 minuter. Strö över lite parmesanost när du tagit ut den ur ugnen.
Helt underbart god!!! Servera gärna med lite ruccolasallad
med några stänk olivolja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar