söndag 16 november 2008

Butternut squash/sötpotatis paj

En av de godaste pajer jag någonsin ätit! Testa, du kommer inte att bli besviken. Den är inspirerad av flera olika recept, men helt egenkomponerad. Smaksensationen butternut squash och morötter är oslagbar och ger en ganska söt smak. Samma smak får du av sötpotatis, som är väldigt lik butternut i smaken och eftersom att sötpotatis är lättare att få tag i antar jag att de flesta kommer att föredra det.


Butternut squash/sötpotatis paj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
3/4 dl lättkesella
75 g margarin/smör

Finfördela margarinet i mjölet. Tillsätt kesellan och arbeta i hop till en deg. Tryck ut i smord pajform och låt stå kallt i minst 30 minuter.

Fyllning:
ca 500 g butternut squash eller sötpotatis
5 morötter
150 g fetaost
4 ägg
2 dl lätt créme fraiche
1 dl mjölk
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 tsk muskotnöt
1 tsk salt
1 msk flytande honung
ca 1 dl finriven, färsk parmesanost

Skala och skär butternut squashen eller sötpotatisen och morötterna i bitar. Börja med att koka morötterna i ca 5 minuter, tillsätt därefter butternut eller sötpotatis och koka i ytterligare ca 15 minuter. Känn med en sticka om mjuk! Häll av vattnet och mixa med mixerstav. Inte för noga. Det ska fortfarande finnas lite mindre bitar i. Vispa ihop ägg, créme fraiche, mjölk och kryddor. Tillsätt moset. Rör i hop ordentligt.

Förgrädda pajskalet i ugn på 180 grader ca 10 minuter. Smula därefter i fetaosten grovt i pajskalet. Häll på fyllningen. Avsluta med parmesanost. Gratinera i ugn 200 grader ca 30 minuter, tills fyllningen stannat. Servera med en god, fräsch sallad.

Verkligen supergott! :)


1 kommentar:

Sabina sa...

Hej Linda,

jag har gjort pajen och den blev en stor succé! Fast själv hade jag nog slopat honungen, tycker att grönsakerna själva har tillräckligt med sötma.
Tack för receptet!
Kram
Sabina

Bloggintresserade