Pajskal:
125 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
Blanda smör och socker tills det blir fluffigt. Blanda i ägget. Blanda sedan de torra ingredienserna och sikta ner dem i smörblandningen. Rör i hop till en deg. Låt degen vila i kylskåpet en halvtimme. Kavla ut degen mellan plastfolie och klä en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt vila i kyl i 30 minuter.
Förbaka pajskalet i 10 minuter i 225 grader. För att vara säker på att kanterna inte "rasar ner" kan du lägga ett bakplåtspapper på skalet och fylla formen med tex torkade ärtor.
Kolafyllning:
1/2 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
5 dl socker
125 g smör
1,25 dl vispgrädde
2 msk gräddfil
Sjud vatten, socker och sirap i 15 minuter på låg värme till en tjock sirapsliknande konsistens. Rör ner smör, grädde och gräddfil. Fyll pajskalet med kolaemeten och baka ca 40 min i 165 grader. Låt kallna.
Chokladtryffeltäcke:
125 g vispgrädde
125 g hackad mörk choklad av god kvalitet
1 nypa flingsalt
Koka upp grädden. Tillsätt chokladen under omrörning och rör tills massan är slät och blank. Häll chokladmassan över den kalla kolapajen. Strö lite flingsalt över.
Jordgubbstårta med vit chokladkräm
12 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar