lördag 18 september 2010

Chokladpaj med kolafyllning och chokladtryffeltäcke med flingsalt

Pajskal:
125 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 msk kakao

Blanda smör och socker tills det blir fluffigt. Blanda i ägget. Blanda sedan de torra ingredienserna och sikta ner dem i smörblandningen. Rör i hop till en deg. Låt degen vila i kylskåpet en halvtimme. Kavla ut degen mellan plastfolie och klä en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt vila i kyl i 30 minuter.
Förbaka pajskalet i 10 minuter i 225 grader. För att vara säker på att kanterna inte "rasar ner" kan du lägga ett bakplåtspapper på skalet och fylla formen med tex torkade ärtor.

Kolafyllning:
1/2 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
5 dl socker
125 g smör
1,25 dl vispgrädde
2 msk gräddfil

Sjud vatten, socker och sirap i 15 minuter på låg värme till en tjock sirapsliknande konsistens. Rör ner smör, grädde och gräddfil. Fyll pajskalet med kolaemeten och baka ca 40 min i 165 grader. Låt kallna.

Chokladtryffeltäcke:
125 g vispgrädde
125 g hackad mörk choklad av god kvalitet
1 nypa flingsalt

Koka upp grädden. Tillsätt chokladen under omrörning och rör tills massan är slät och blank. Häll chokladmassan över den kalla kolapajen. Strö lite flingsalt över.

Inga kommentarer:

Bloggintresserade