tisdag 6 juli 2010

Marängtårta med jordgubbsgrädde och limetryffel

En härlig tårta, en riktig sommardröm med jordgubbar, frisk lime och krämig chokladtryffel.
Går även bra att använda färdiga marängbottnar om du vill att det ska gå snabbt. Jag gjorde denna tårta på färdiga bottnar på midsommarafton och den blev mycket uppskattad av både barn och vuxna! :)

Marängbottnar:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl florsocker

Limetryffel:
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk honung
Finrivet skal av 2 lime

Jordgubbsgrädde:
3 dl vispgrädde
200 g jordgubbar
Saft av en halv lime

Cirka 1/2 liter jordgubbar att dekorera med.

1. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret. Tillsätt resten av strösockret när äggvitan börjar bli fluffig, och vispa på hög hastighet till ett fast skum. Sikta florsockret och vänd försiktigt ner det i marängen.
2. Rita upp tre cirklar som mäter 17 cm i diameter på bakplåtspapper. Bred ut marängen i cirklarna och grädda båda plåtarna samtidigt med varmluft i 100 grader i cirka 60 minuter. Stäng av ugnen men låt bottnarna stå kvar och torka i eftervärmen någon timme. Låt luckan vara stängd. Har du inte varmluftsugn får du grädda en plåt i taget, eller rita ut två större bottnar på en enda plåt.
3. Fortsätt med limetryffeln. Hacka chokladen grovt. Mät upp grädde och honung i en kastrull och riv ner limeskalet i grädden. Låt koka upp, dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt sedan tryffeln svalna och tjockna, helst i rumstemperatur över natten.
4. Strax innan tårtan ska serveras mosar du jordgubbarna till grädden och rör i limesaften. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och vänd ner jordgubbsmoset slarvigt i grädden.
5. Lägg en marängbotten på ett serveringsfat och bred på hälften av limetryffeln och därefter hälften av jordgubbsgrädden. Avsluta med den sista marängbotten och dekorera med jordgubbar.

Inga kommentarer:

Bloggintresserade