måndag 19 juli 2010

Jordgubbs - och rabarberrutor

En helt underbar kaka! En given favorit från o med nu. :) Lite trixigt att få till med flera olika moment och svårt att få ut kaksmeten i formen och ovanpå krämen, men det var det värt. Hämtad från boken "sommarens söta" av Lisa och Monica Eisenman, som jag för övrigt varmt kan rekommendera. Alla deras böcker är helt fantastiska och inspirerande. :)

ca 24 rutor

Kräm
500 g rabarber
300 g jordgubbar
2 msk citronsaft
1 1/2 strösocker
4 msk maizena

Kaka
250 g rumsvarmt smör eller margarin
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl filmjölk
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Smuldeg
25 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en ugnsfast form, 20 x 30 cm.
Börja med krämen genom att skölja rabarbern och skära den i bitar. Rabarbern behöver bara skalas om skalet är tjockt och träigt. Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg jordgubbar o rabarber i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda under lock i ca 10 minuter. Rör i citronsaft. Blanda socker och maizena och rör ner i kastrullen. Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter eller tills krämen tjocknar. Ta bort från värmen och låt svalna.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i filmjölken. Blanda de torra ingredienserna, rör ner dem och blanda till en smet. Smula i hop ingredienserna till smuldegen.

Bred hälften av kaksmeten i ugnsformen. Bred försiktigt ut jordgubbs-och rabarberkrämen över smeten. Klicka ut resten av smeten jämnt fördelat i formen. Dra försiktigt med en gaffel så att allt blandas lite lätt. Strö slutligen över smuldegen i ett jämnt lager.

Grädda i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna helt och skär sedan i rutor.

1 kommentar:

Tina sa...

Tycker att du borde uppdatera oftare så jag kan få goda vegetariska middagstips.

Bloggintresserade