Supergod och supernyttig soppa! Dessutom otroligt lätt att göra när man har en matberedare. Men det går även bra med en mixerstav.
Till 3-4 portioner behöver du:
2 stora mogna avokador
1 msk citronsaft
6 dl grönsaksbuljong
1 pressad vitlöksklyfta
örtsalt
4 msk lätt créme fraiche eller vegofraiche
Ev. 3-4 msk algkaviar
Skala och ansa avokadon. Skär fruktköttet i mindre bitar. Mixa avokado och citronsaft i matberedare. Tillsätt buljongen och fortsätt mixa soppan. Smaka av med vitlök och kryddor. Tillsätt ev. mer citronsaft.
Lägg i en klick créme fraiche och toppa ev. med kaviar och en dillvippa. Servera gärna med ett gott bröd (mycket gott att doppa i soppan!).
Annat gott att lägga i soppan är skivad rädisa eller hackade tomater samt örtkryddor, tex basilika, koriander eller persilja.
Jag är vegetarian sedan 15 år tillbaka. Lagar god, ofta nyttig och alltid fräsch mat med bra råvaror. Jag hjälper gärna till att inspirera andra vegetarianer eller de som helt enkelt bara är nyfikna på denna typ av mat. Vegetarisk mat betyder mat med gott samvete, på fler sätt än ett. Kommentera gärna. Genom dina kommentarer utvecklas jag och min matlagning. Av feedback växer självkänslan.
torsdag 27 januari 2011
Mandelmjölk
Jag har nyligen upptäckt sk. Raw food, veganmat som aldrig upphettas till mer än max 42 grader. Den här mandelmjölken blev snabbt en favorit! Snabb och lättgjord och full av nyttigheter.
Till ca 5 dl behövs:
2 dl sötmandlar
5 dl vatten
Ev. honung och kanske lite kryddor efter tycke och smak. Jag testade med lite vaniljsocker, vilket blev mycket gott! Bara att testa sig fram.
Blötlägg sötmandlarna över natten och skala dem därefter. Mixa tillsammans med 3 dl av nytt vatten i en matberedare tills blandningen liknar mjölk. Sila därefter av i en trådsil och tryck till med baksidan av en sked. Mixa resterna ("mjölken") igen, tillsätt mer vatten till önskad konsistens och smaksätt om du vill. Drick som mjölk. Mums!
Till ca 5 dl behövs:
2 dl sötmandlar
5 dl vatten
Ev. honung och kanske lite kryddor efter tycke och smak. Jag testade med lite vaniljsocker, vilket blev mycket gott! Bara att testa sig fram.
Blötlägg sötmandlarna över natten och skala dem därefter. Mixa tillsammans med 3 dl av nytt vatten i en matberedare tills blandningen liknar mjölk. Sila därefter av i en trådsil och tryck till med baksidan av en sked. Mixa resterna ("mjölken") igen, tillsätt mer vatten till önskad konsistens och smaksätt om du vill. Drick som mjölk. Mums!
torsdag 13 januari 2011
Majsplättar med feta-och kesoröra
1/2 chilifrukt eller sambal oelek
1/2 kruka koriander
4 ägg
1 1/4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 burk majs (340 g)
Smör att steka i
1 liten burk keso
100 g smulad fetaost
Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka koriandern. Vispa i hop mjölk och ägg.
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa ner mjölblandningen tillsammans med chilin och koriandern. Häll i majs, sköljd och avrunnen. Stek plättar i smör, 3-4 minuter på varje sida. Blanda 1 liten burk keso med smulad fetaost.
Servera plättarna med röran och en spenatsallad gjord på färsk spenat, tomater och strimlad rödlök, samt gärna en vinegrette (olja, vinäger, lite citronsaft, flingsalt och nymalen svartpeppar).
Mandelfrikadeller
Det här receptet hittade jag i en tidning lagom till jul och jag blev helt förälskad i dessa vegetariska "köttbullar". Ett perfekt substitut till de vanliga bullarna på julbordet, men funkar såklart annars också. Det kan vara svårt att få i hop en vegetarisk smet för att göra bullar och biffar. Jag har gjort otaliga försök och det brukar oftast sluta med att de faller sönder och det blir pannkaka av alltihop. Men de här håller i hop hur bra som helst, antagligen pga att de kokas innan de steks.
Du behöver (till ca 40 st):
100g finmald sötmandel
1 1/2 dl lagrad ost
1 1/2 dl ströbröd
2 msk riven gul lök eller finhackad gräslök - eller både ock
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Till kokning:
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 msk smör eller olja
Gör så här:
Mal mandeln i mixer eller mandelkvarn.
Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar; 1 rågad tesked per boll räcker - de sväller vid kokning.
Koka upp vatten och buljongtärningar. Låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen 6-7 minuter.
Ta upp dem med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene i smör eller olja i 2-3 minuter.
Du behöver (till ca 40 st):
100g finmald sötmandel
1 1/2 dl lagrad ost
1 1/2 dl ströbröd
2 msk riven gul lök eller finhackad gräslök - eller både ock
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Till kokning:
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 msk smör eller olja
Gör så här:
Mal mandeln i mixer eller mandelkvarn.
Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar; 1 rågad tesked per boll räcker - de sväller vid kokning.
Koka upp vatten och buljongtärningar. Låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen 6-7 minuter.
Ta upp dem med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene i smör eller olja i 2-3 minuter.