Marinera Quornfiléer i olivolja, soja, lite balsamvinäger, vitlök och olika kryddor som du tycker om. Marinera i minst en timme. Stek dem därefter i olivolja i några minuter på båda sidor tills de fått fin färg. Låt svalna och skär en lien skåra i varje filé. Fyll med en skiva mozzarellaost och lite pesto. Eller pesto och soltorkade tomater. Gärna hemgjord pesto. Lägg i en smord, ugnssäker form. Strö över lite färskriven parmesanost och ringla över olivolja. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter med färsk rosmarin och hemlagad tzatziki.
Jag är vegetarian sedan 15 år tillbaka. Lagar god, ofta nyttig och alltid fräsch mat med bra råvaror. Jag hjälper gärna till att inspirera andra vegetarianer eller de som helt enkelt bara är nyfikna på denna typ av mat. Vegetarisk mat betyder mat med gott samvete, på fler sätt än ett. Kommentera gärna. Genom dina kommentarer utvecklas jag och min matlagning. Av feedback växer självkänslan.
lördag 18 september 2010
Chokladpaj med kolafyllning och chokladtryffeltäcke med flingsalt
Pajskal:
125 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
Blanda smör och socker tills det blir fluffigt. Blanda i ägget. Blanda sedan de torra ingredienserna och sikta ner dem i smörblandningen. Rör i hop till en deg. Låt degen vila i kylskåpet en halvtimme. Kavla ut degen mellan plastfolie och klä en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt vila i kyl i 30 minuter.
Förbaka pajskalet i 10 minuter i 225 grader. För att vara säker på att kanterna inte "rasar ner" kan du lägga ett bakplåtspapper på skalet och fylla formen med tex torkade ärtor.
Kolafyllning:
1/2 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
5 dl socker
125 g smör
1,25 dl vispgrädde
2 msk gräddfil
Sjud vatten, socker och sirap i 15 minuter på låg värme till en tjock sirapsliknande konsistens. Rör ner smör, grädde och gräddfil. Fyll pajskalet med kolaemeten och baka ca 40 min i 165 grader. Låt kallna.
Chokladtryffeltäcke:
125 g vispgrädde
125 g hackad mörk choklad av god kvalitet
1 nypa flingsalt
Koka upp grädden. Tillsätt chokladen under omrörning och rör tills massan är slät och blank. Häll chokladmassan över den kalla kolapajen. Strö lite flingsalt över.
125 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
Blanda smör och socker tills det blir fluffigt. Blanda i ägget. Blanda sedan de torra ingredienserna och sikta ner dem i smörblandningen. Rör i hop till en deg. Låt degen vila i kylskåpet en halvtimme. Kavla ut degen mellan plastfolie och klä en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt vila i kyl i 30 minuter.
Förbaka pajskalet i 10 minuter i 225 grader. För att vara säker på att kanterna inte "rasar ner" kan du lägga ett bakplåtspapper på skalet och fylla formen med tex torkade ärtor.
Kolafyllning:
1/2 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
5 dl socker
125 g smör
1,25 dl vispgrädde
2 msk gräddfil
Sjud vatten, socker och sirap i 15 minuter på låg värme till en tjock sirapsliknande konsistens. Rör ner smör, grädde och gräddfil. Fyll pajskalet med kolaemeten och baka ca 40 min i 165 grader. Låt kallna.
Chokladtryffeltäcke:
125 g vispgrädde
125 g hackad mörk choklad av god kvalitet
1 nypa flingsalt
Koka upp grädden. Tillsätt chokladen under omrörning och rör tills massan är slät och blank. Häll chokladmassan över den kalla kolapajen. Strö lite flingsalt över.
Tacogratäng med Quorn
300 g Tacofärs
1 dl vatten
1 påse tacokrydda
1 ask philadelphiaost
2 dl créme fraiche (ej lätt)
Riven ost
Tortilla chips
Grönsaker
Guacamole
Ugn: 200 - 225 grader
Stek färs, slå på vatten och krydda med tacokrydda. Blanda ost och créme fraiche och bred ut i en ugnssäker, smörjd form. Häll färs över. Strö på ost på färsen. Stick ner några tortillachips.
Grädda ca 10-15 minuter. Servera med tillbehör: chips, tacosås, sallad/grönsaker och guacamole (gärna hemgjord).
1 dl vatten
1 påse tacokrydda
1 ask philadelphiaost
2 dl créme fraiche (ej lätt)
Riven ost
Tortilla chips
Grönsaker
Guacamole
Ugn: 200 - 225 grader
Stek färs, slå på vatten och krydda med tacokrydda. Blanda ost och créme fraiche och bred ut i en ugnssäker, smörjd form. Häll färs över. Strö på ost på färsen. Stick ner några tortillachips.
Grädda ca 10-15 minuter. Servera med tillbehör: chips, tacosås, sallad/grönsaker och guacamole (gärna hemgjord).