En helt underbar kaka! En given favorit från o med nu. :) Lite trixigt att få till med flera olika moment och svårt att få ut kaksmeten i formen och ovanpå krämen, men det var det värt. Hämtad från boken "sommarens söta" av Lisa och Monica Eisenman, som jag för övrigt varmt kan rekommendera. Alla deras böcker är helt fantastiska och inspirerande. :)
ca 24 rutor
Kräm
500 g rabarber
300 g jordgubbar
2 msk citronsaft
1 1/2 strösocker
4 msk maizena
Kaka
250 g rumsvarmt smör eller margarin
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl filmjölk
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
Smuldeg
25 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en ugnsfast form, 20 x 30 cm.
Börja med krämen genom att skölja rabarbern och skära den i bitar. Rabarbern behöver bara skalas om skalet är tjockt och träigt. Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg jordgubbar o rabarber i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda under lock i ca 10 minuter. Rör i citronsaft. Blanda socker och maizena och rör ner i kastrullen. Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter eller tills krämen tjocknar. Ta bort från värmen och låt svalna.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i filmjölken. Blanda de torra ingredienserna, rör ner dem och blanda till en smet. Smula i hop ingredienserna till smuldegen.
Bred hälften av kaksmeten i ugnsformen. Bred försiktigt ut jordgubbs-och rabarberkrämen över smeten. Klicka ut resten av smeten jämnt fördelat i formen. Dra försiktigt med en gaffel så att allt blandas lite lätt. Strö slutligen över smuldegen i ett jämnt lager.
Grädda i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna helt och skär sedan i rutor.
Jag är vegetarian sedan 15 år tillbaka. Lagar god, ofta nyttig och alltid fräsch mat med bra råvaror. Jag hjälper gärna till att inspirera andra vegetarianer eller de som helt enkelt bara är nyfikna på denna typ av mat. Vegetarisk mat betyder mat med gott samvete, på fler sätt än ett. Kommentera gärna. Genom dina kommentarer utvecklas jag och min matlagning. Av feedback växer självkänslan.
måndag 19 juli 2010
tisdag 6 juli 2010
Marängtårta med jordgubbsgrädde och limetryffel
En härlig tårta, en riktig sommardröm med jordgubbar, frisk lime och krämig chokladtryffel.
Går även bra att använda färdiga marängbottnar om du vill att det ska gå snabbt. Jag gjorde denna tårta på färdiga bottnar på midsommarafton och den blev mycket uppskattad av både barn och vuxna! :)
Marängbottnar:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl florsocker
Limetryffel:
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk honung
Finrivet skal av 2 lime
Jordgubbsgrädde:
3 dl vispgrädde
200 g jordgubbar
Saft av en halv lime
Cirka 1/2 liter jordgubbar att dekorera med.
1. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret. Tillsätt resten av strösockret när äggvitan börjar bli fluffig, och vispa på hög hastighet till ett fast skum. Sikta florsockret och vänd försiktigt ner det i marängen.
2. Rita upp tre cirklar som mäter 17 cm i diameter på bakplåtspapper. Bred ut marängen i cirklarna och grädda båda plåtarna samtidigt med varmluft i 100 grader i cirka 60 minuter. Stäng av ugnen men låt bottnarna stå kvar och torka i eftervärmen någon timme. Låt luckan vara stängd. Har du inte varmluftsugn får du grädda en plåt i taget, eller rita ut två större bottnar på en enda plåt.
3. Fortsätt med limetryffeln. Hacka chokladen grovt. Mät upp grädde och honung i en kastrull och riv ner limeskalet i grädden. Låt koka upp, dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt sedan tryffeln svalna och tjockna, helst i rumstemperatur över natten.
4. Strax innan tårtan ska serveras mosar du jordgubbarna till grädden och rör i limesaften. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och vänd ner jordgubbsmoset slarvigt i grädden.
5. Lägg en marängbotten på ett serveringsfat och bred på hälften av limetryffeln och därefter hälften av jordgubbsgrädden. Avsluta med den sista marängbotten och dekorera med jordgubbar.
Går även bra att använda färdiga marängbottnar om du vill att det ska gå snabbt. Jag gjorde denna tårta på färdiga bottnar på midsommarafton och den blev mycket uppskattad av både barn och vuxna! :)
Marängbottnar:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl florsocker
Limetryffel:
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk honung
Finrivet skal av 2 lime
Jordgubbsgrädde:
3 dl vispgrädde
200 g jordgubbar
Saft av en halv lime
Cirka 1/2 liter jordgubbar att dekorera med.
1. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret. Tillsätt resten av strösockret när äggvitan börjar bli fluffig, och vispa på hög hastighet till ett fast skum. Sikta florsockret och vänd försiktigt ner det i marängen.
2. Rita upp tre cirklar som mäter 17 cm i diameter på bakplåtspapper. Bred ut marängen i cirklarna och grädda båda plåtarna samtidigt med varmluft i 100 grader i cirka 60 minuter. Stäng av ugnen men låt bottnarna stå kvar och torka i eftervärmen någon timme. Låt luckan vara stängd. Har du inte varmluftsugn får du grädda en plåt i taget, eller rita ut två större bottnar på en enda plåt.
3. Fortsätt med limetryffeln. Hacka chokladen grovt. Mät upp grädde och honung i en kastrull och riv ner limeskalet i grädden. Låt koka upp, dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt sedan tryffeln svalna och tjockna, helst i rumstemperatur över natten.
4. Strax innan tårtan ska serveras mosar du jordgubbarna till grädden och rör i limesaften. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och vänd ner jordgubbsmoset slarvigt i grädden.
5. Lägg en marängbotten på ett serveringsfat och bred på hälften av limetryffeln och därefter hälften av jordgubbsgrädden. Avsluta med den sista marängbotten och dekorera med jordgubbar.
Enkel marängtårta med bärmousse
2 färdiga marängbottnar
2 dl bär
3 msk florsocker
4 dl vispgrädde
Chokladbitar, ex. krossad daim
Värm bär i kastrull med socker. Mixa bären med t.ex mixerstav. Låt kallna.
Vispa grädde. Blanda i hop grädde och bär.
Bred mousse på bottnarna. Lägg ovanpå varandra.
Garnera med bär och chokladbitar.