En väldigt enkel och väldigt god pastasås som inte kan göra annat än succé vid middagsbordet! :)
Antal portioner
4
Ingredienser
1 msk margarin
4 – 5 grovt strimlade morötter
1 stor strimlad purjolök
1 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk italiensk salladskrydda
1 – 2 dl mjölk
2 dl lätt créme fraiche
1 1/2 – 2 dl riven ost
Gör så här:
Bryn purjolöken och morötterna i margarinet. När grönsakerna är mjuka tillsätt soja, kryddor, mjölk och lätt créme fraiche.
Låt koka ca 10 minuter. Rör till sist i osten och servera till pasta.
Jag är vegetarian sedan 15 år tillbaka. Lagar god, ofta nyttig och alltid fräsch mat med bra råvaror. Jag hjälper gärna till att inspirera andra vegetarianer eller de som helt enkelt bara är nyfikna på denna typ av mat. Vegetarisk mat betyder mat med gott samvete, på fler sätt än ett. Kommentera gärna. Genom dina kommentarer utvecklas jag och min matlagning. Av feedback växer självkänslan.
måndag 2 november 2009
fredag 2 oktober 2009
Lasagne med pesto och ricottaost

400 gram | lasagneplattor |
| | ricottaost |
| | salt och peppar |
| | mozzarellabollar á 125 gram |
| | färskriven parmesan |
Béchamelsås | |
| | mjölk |
| | gul lök |
| | smör |
| | salt & peppar |
| | mjöl |
| | grönsaksbuljongtärning |
| | riven parmesan |
Pesto | |
| | färsk basilika |
| | skalade vitlöksklyftor |
| | pinjenötter alt. skållad sötmandel |
| | salt och svartpeppar |
| | olivolja |
| | färskriven parmesanost |
Gör så här
- Béchamelsås: Koka upp mjöken med den halva löken. Ställ åt sidan.
- Fräs smöret med lite vitpeppar i en kastrull. Strö i mjölet och låt det fräsa ihop. Ta upp löken och tillsätt den kokta mjölken till mjölfräset lite i taget. Var noga med att vispa hela tiden.
- Lägg i buljongtärningen och låt småkoka 5-8 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Rör ner parmesanosten och låt vila i 10 minuter.
- Pesto: Kör först vitlök, pinjenötter, ostrivet, salt och peppar i en mixer eller matberedare. Lägg sedan i basilikabladen och häll på oljan i en fin stråle under fortsatt mixning tills du får en jämn och slät sås.
- Förkoka plattorna om de är färska, annars går de bra att använda direkt.
- Blanda pesto och ricotta i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med att täcka botten på en ugnfast form med béchamelsås, täck den med lasangeplattor. Häll lite pestoblandning över dem och ett lager tunt skivad mozzarella. Täck med lasangeplattor.
- Fortsätt sedan att varva béchamel,pesto,mozzarella och pastaplattor hela vägen upp till formens kant.
- Ställ in lasagnen i ugnen tills den fått fin färg, det tar cirka 30 minuter. Strö över lite parmesanost när du tagit ut den ur ugnen.
Helt underbart god!!! Servera gärna med lite ruccolasallad
med några stänk olivolja.
fredag 22 maj 2009
Lindas Quornpaj
Min alldeles egenkomponerade quornpaj som jag ska laga till middag i dag. Den är verkligen jätte god! :) Och relativt enkel att laga till.Pajdeg:
50 g smör eller margarin
3,5 dl vetemjöl
1 dl kesella lätt
Ev. lite vatten
Arbeta i hop smör och mjöl till smulig massa. Tillsätt kesella och arbeta i hop till en deg. Är den svår att få i hop och många smulor blir över, tillsätt en liten, liten skvätt vatten. Arbeta till en boll och plasta in. Låt stå i kylen i minst en halvtimme. Klä en pajform med degen, nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Fyllning:
Ett paket Quornbitar
1 gul lök, finhackad
1-2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Ev. några minimajs (burk)
En liten burk hela champinjoner
2 msk chilisås
2,5 dl matlagningsgrädde
Lite soja
1-2 msk vetemjöl
Grovmalen svartpeppar
Salt/örtsalt
1 grönsaksbuljong tärning
Basilikapulver
Ev. några skivade tomater
Riven stark ost (t.ex texmex eller västerbotten)
Fräs lök tillsammans med quorn i olivolja ca 10 minuter. Hacka eller strimla paprikan och skär minimajs i mindre bitar. Fräs detta också. Häll sedan i champinjoner och lite soja. Fräs i hop i några minuter. Slå i grädde och chilisås. Krydda efter smak. Strö över lite mjöl så att det tjocknar något. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Skiva gärna några tomater tunt och lägg över och strö till sist över osten. Grädda i ugn 225 grader i ca 30-40 minuter.
Servera med en god grönsallad och ev. ett gott bröd.
fredag 15 maj 2009
Morots och fetasås
En jätte god pastasås! :) Toppa gärna med lite riven parmesanost och nymalen svartpeppar. :)
4 morötter
2,5 dl grönsaksbuljong
1 dl lätt créme fraiche
200 g fetaost
2 krm salt
1 krm cayennepeppar
Skala och skär morötter i skivor. Koka morötterna mjuka i buljongen i en kastrull under lock ca 8 minuter. Mixa morötterna med buljongen med mixerstav. Rör i créme fraichen. Smula i fetaosten och smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och sallad.
4 morötter
2,5 dl grönsaksbuljong
1 dl lätt créme fraiche
200 g fetaost
2 krm salt
1 krm cayennepeppar
Skala och skär morötter i skivor. Koka morötterna mjuka i buljongen i en kastrull under lock ca 8 minuter. Mixa morötterna med buljongen med mixerstav. Rör i créme fraichen. Smula i fetaosten och smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och sallad.
söndag 12 april 2009
Ugnsrostade rotfrukter
Potatis
Palsternacka
Morötter
Schalottenlök
Vitlöksklyftor
Färsk rosmarin
Flingsalt
Olivolja
Skala alla rotfrukter. Dela potatisen en gång. Strimla palsternacka och morötter. Skala vitlöksklyftor och lök. Häll lite olivolja i en långpanna. Häll i alla rotfrukter, hela lökar och vitlöksklyftor. Dränk ner allt i olivolja. Smula över flingsalt och klipp över färsk rosmarin.
In i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter. Rör om då och då.
Palsternacka
Morötter
Schalottenlök
Vitlöksklyftor
Färsk rosmarin
Flingsalt
Olivolja
Skala alla rotfrukter. Dela potatisen en gång. Strimla palsternacka och morötter. Skala vitlöksklyftor och lök. Häll lite olivolja i en långpanna. Häll i alla rotfrukter, hela lökar och vitlöksklyftor. Dränk ner allt i olivolja. Smula över flingsalt och klipp över färsk rosmarin.
In i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter. Rör om då och då.
Fetaostfyllda Quornfiléer
(4-6 port.)
4-8 Quornfiléer
En halv vitlöksklyfta
0,5 dl persilja
3 msk olivolja
100 g mager fetaost
0,5 dl finhackad purjolök
Citronsaft
Blanda olja, citronsaft, pressad vitlök och finhackad persilja.
Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
Riv osten och blanda med finhackad purjolök.
Tina filéerna lätt i mikron. Skär en skåra i varje filé. Fyll med fetaostblandningen. Stek i olivolja på båda sidor och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Gratinera ev. i ugnen med lite nyriven parmesanost på toppen.
Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter och en god kall sås.
4-8 Quornfiléer
En halv vitlöksklyfta
0,5 dl persilja
3 msk olivolja
100 g mager fetaost
0,5 dl finhackad purjolök
Citronsaft
Blanda olja, citronsaft, pressad vitlök och finhackad persilja.
Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
Riv osten och blanda med finhackad purjolök.
Tina filéerna lätt i mikron. Skär en skåra i varje filé. Fyll med fetaostblandningen. Stek i olivolja på båda sidor och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Gratinera ev. i ugnen med lite nyriven parmesanost på toppen.
Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter och en god kall sås.
Goda kalla såser
Två supergoda kalla såser att ha till nästan vad som helst! Själv hade jag dem till fyllda quornfileér med ugnsrostade rotfrukter. YUM! :) Är nog riktigt gott till grillat.
2 dl Turkisk eller grekisk yoghurt
1-2 msk Ajvar Relish
Pressad citron, efter tycke o smak
Salt, gärna flingsalt
-Blanda i hop allt. Smaka av.
2 dl Turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 dl mango chutney
1/2 finhackad chilipeppar eller torkad chili/cayennepeppar
Salt, gärna flingsalt
-Blanda i hop allt. Smaka av.
2 dl Turkisk eller grekisk yoghurt
1-2 msk Ajvar Relish
Pressad citron, efter tycke o smak
Salt, gärna flingsalt
-Blanda i hop allt. Smaka av.
2 dl Turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 dl mango chutney
1/2 finhackad chilipeppar eller torkad chili/cayennepeppar
Salt, gärna flingsalt
-Blanda i hop allt. Smaka av.
onsdag 11 mars 2009
Nyttig, god och fräsch sallad
Jag gör ofta denna sallad till lunch. Så himla god och dessutom supernyttig med viktiga vitaminer, proteiner och allt som kroppen behöver! :)
Några fräscha salladsblad (obs! Ej salldskål eller isbergssallad)
gröna eller svarta linser
Några körsbärstomater, halverade
Gurka
Rödlök
1/2 - 1 avokado
Några matskedar naturell keso
Fetaost 10%
Några grovhackade nötter och frön (ex. solrosfrön, pumpakärnor och valnötter)
Dressing: olivolja, vit balsamvinäger, lite citron/limesaft, lite honung, flingsalt, nymalen svartpeppar, ev. örtpeppar & lite örtkryddor, någon msk vatten
Ev. Zeta crema di Balsamico (krämig balsamvinäger som är fantastisk god på sallader!)
Börja med att skölja några salladsblad och lägga dem på en tallrik. Koka linser i ca 15 minuter eller skölj av dem om du använder såna från burk. Toppa salladsbladen med tomater, gurka i bitar, skivad rödlök efter smak, avokado i bitar och lägg sedan på så mycket linser du vill ha. Toppa det hela med smulad fetaost och häll över dressingen. Ringla gärna över lite extra olivolja, flingsalt och ev. zeta crema di Balsamico. Avsluta med lite nötter och frön för extra crunch och extra vitaminer! :)
Det är verkligen jättegott!
Några fräscha salladsblad (obs! Ej salldskål eller isbergssallad)
gröna eller svarta linser
Några körsbärstomater, halverade
Gurka
Rödlök
1/2 - 1 avokado
Några matskedar naturell keso
Fetaost 10%
Några grovhackade nötter och frön (ex. solrosfrön, pumpakärnor och valnötter)
Dressing: olivolja, vit balsamvinäger, lite citron/limesaft, lite honung, flingsalt, nymalen svartpeppar, ev. örtpeppar & lite örtkryddor, någon msk vatten
Ev. Zeta crema di Balsamico (krämig balsamvinäger som är fantastisk god på sallader!)
Börja med att skölja några salladsblad och lägga dem på en tallrik. Koka linser i ca 15 minuter eller skölj av dem om du använder såna från burk. Toppa salladsbladen med tomater, gurka i bitar, skivad rödlök efter smak, avokado i bitar och lägg sedan på så mycket linser du vill ha. Toppa det hela med smulad fetaost och häll över dressingen. Ringla gärna över lite extra olivolja, flingsalt och ev. zeta crema di Balsamico. Avsluta med lite nötter och frön för extra crunch och extra vitaminer! :)
Det är verkligen jättegott!
Hemgjord rostad musli
5 dl rågflingor
5 dl havregryn
100 g mandel, valnötter eller andra nötter (grovhackade)
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
Ev. 1 dl linfrön
1 dl råsocker, eller 1/2 dl råsocker och 1/2 dl flytande honung
2 dl vatten + 5 msk matolja (ej olivolja!)
2-3 dl mjuka russin/tranbär/torkade aprikoser eller en blandning (i bitar)
Blanda nötter med rågflingor, havregryn, solroskärnor och kokosflingor samt ev. linfrö. Vänta med russin. Rör runt. Vänd ner socker. Rör igen. Värm ugnen till 200 grader. Blanda vatten och olja, stänk över blandningen och krama lite lätt med handen så att allt blandas.
Bred ut i lätt smord, stor långpanna. Rosta i ugn i mitten, 20-30 min. Rör om minst 3 ggr. Låt kallna. Blanda ner russin/torkad frukt.
onsdag 18 februari 2009
Sallad med svarta bönor och avokado
4-6 portioner
1 burk svarta bönor
1 dl majskorn från burk
1 röd paprika
1/2 hackad röd chili
1 röd lök
1 avokado
2 kvist-eller plommontomater
2 msk gräslök, frusen eller färsk
1/2 dl hackad färsk persilja
Dressing:
1/2 dl olivolja
ca 3 msk citron-eller limesaft
1 tsk flytande honung
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Lite koriander på burk
Skölj bönorna. Häll av vattnet från majsen. Blanda i hop i en skål. Hacka tomater, chili, avokado och paprika i mindre bitar och rör ner det också i skålen. Finhacka löken och tillsätt det tillsammans med gräslök. Rör i hop ingredienserna till dressingen och häll över. Rör om ordentligt. Strö över hackad persilja. Låt stå svalt i kylen i minst någon timme innan servering.
onsdag 11 februari 2009
Kesotortilla - lätt lunch
Det här är något som jag nyss slängde i hop till lunch. Ibland är jag verkligen alldeles genialisk för det blev super gott!! :)
1 port.
Ett grovt tortillabröd
2 körsbärstomater, skurna i skivor
2-3 msk keso naturell
1 msk exotisk salsa
Några salladsblad + lite babyspenat
Olivolja, balsamvinäger, citronsaft
Flingsalt, örtpeppar, nymalen svartpeppar
Lägg tortillabrödet på en tallrik. Lägg på några salladsblad, spenat och tomater. Klicka på lite keso och salsa. Stänk över olivolja, vinäger och citronsaft och krydda.
Grovt rivna morötter, gurka, rödlök och avokado är också sånt som är gott i. En god, lättsam och nyttig lunch! :)
1 port.
Ett grovt tortillabröd
2 körsbärstomater, skurna i skivor
2-3 msk keso naturell
1 msk exotisk salsa
Några salladsblad + lite babyspenat
Olivolja, balsamvinäger, citronsaft
Flingsalt, örtpeppar, nymalen svartpeppar
Lägg tortillabrödet på en tallrik. Lägg på några salladsblad, spenat och tomater. Klicka på lite keso och salsa. Stänk över olivolja, vinäger och citronsaft och krydda.
Grovt rivna morötter, gurka, rödlök och avokado är också sånt som är gott i. En god, lättsam och nyttig lunch! :)
fredag 6 februari 2009
Quornfärssås
(4-6 port.)
Verkligen jättegod vegetarisk "köttfärssås", men med quornfärs istället för köttfärs. Jag använder mej aldrig av något recept när jag gör detta, utan går på smak och känsla. :)
1 paket quornfärs
1 grovt riven morot
1 gul lök
1 pkt krossade tomater, gärna med basilika, a´500g
1/2-1 dl vatten
ca 1 dl matlagningsgrädde eller lätt créme fraiche
1-2 msk tomatpuré
Lite chilisås
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1/2-1 tsk socker
Salt, grovmalen svartpeppar, örtpeppar, oregano, basilika efter smak.
Börja med att finhacka lök och vitlök, för att sedan fräsa mjukt i lite olivolja. Häll därefter i quornfärsen och rör om. Fräs i några minuter tills färsen är upptinad. Slå i vatten och fräs i några minuter till. Häll därefter i tomaterna, moroten, tomatpurén, chilisås och buljongtärningen. Låt puttra ca 15 minuter. Häll i grädden eller créme fraichen och krydda efter smak. Låt puttra i ytterligare några minuter. Krydda ev. mer. Smaka av!
Servera med valfri pasta och nyriven parmesanost.
Också jättegod i lasagne tillsammans med bechamélsås, men då brukar jag utesluta grädden/créme fraichen.
Verkligen jättegod vegetarisk "köttfärssås", men med quornfärs istället för köttfärs. Jag använder mej aldrig av något recept när jag gör detta, utan går på smak och känsla. :)
1 paket quornfärs
1 grovt riven morot
1 gul lök
1 pkt krossade tomater, gärna med basilika, a´500g
1/2-1 dl vatten
ca 1 dl matlagningsgrädde eller lätt créme fraiche
1-2 msk tomatpuré
Lite chilisås
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1/2-1 tsk socker
Salt, grovmalen svartpeppar, örtpeppar, oregano, basilika efter smak.
Börja med att finhacka lök och vitlök, för att sedan fräsa mjukt i lite olivolja. Häll därefter i quornfärsen och rör om. Fräs i några minuter tills färsen är upptinad. Slå i vatten och fräs i några minuter till. Häll därefter i tomaterna, moroten, tomatpurén, chilisås och buljongtärningen. Låt puttra ca 15 minuter. Häll i grädden eller créme fraichen och krydda efter smak. Låt puttra i ytterligare några minuter. Krydda ev. mer. Smaka av!
Servera med valfri pasta och nyriven parmesanost.
Också jättegod i lasagne tillsammans med bechamélsås, men då brukar jag utesluta grädden/créme fraichen.
tisdag 13 januari 2009
Afrikansk linsgryta
AFRIKANSK LINSGRYTADen här grytan är helt enkelt underbar! Gör den, ni kommer aldrig att ångra er. Kan smälta och övertyga vilken inbiten köttätare som helst. :) Jag brukar utesluta bananerna. Det är en smaksak.
Antal portioner
4 port
Ingredienser
2 dl gröna linser
5 dl vatten
1 gul lök
olja
3 färska tomater
4 dl kokosmjölk
1-2 msk curry
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 liten burk ananas
2 bananer
1/2 dl cashewnötter
salt
vitpeppar
Gör så här:
Skölj linserna och koka upp vattnet. Lägg i linserna och låt de koka i femton minuter. Häll sedan av vattnet.
Hacka löken och fräs den i oljan. Hacka tomaterna fint. Tillsätt kokosmjölken, curry efter smak, tomaterna, tomatpuren, buljongtärningen och linserna och låt det koka upp.
Skär ananasen i små bitar och lägg i grytan. Låt koka cirka fem minuter.
Tillsätt sedan bananerna i skivor och hackade cashewnötter. Låt koka ytterligare fem minuter och smaka av med salt och peppar.
Servera till ris, helst jasminris.
Rösta på denna blogg:
torsdag 8 januari 2009
Leilas kanelkakor med choklad
Några av de godaste kakor jag någonsin ätit! De bara smälter i munnen. Mmmm... :)LEILAS CINNAMON CHOCOLATE CHIP COOKIES
250 g mjukt smör
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 ägg
4,5 dl siktat vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
150 g mörk kvalitetschoklad, 70%
-Sätt ugnen på 175 grader.
-Vispa smör, salt, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och kanel krämigt. Tillsätt ägg och vispa lite till.
-Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg. Tillsätt grovhackad choklad.
-Forma degen till en rulle, plasta in och låt den vila i kylen någon timme.
-Forma ca 12 bollar av degen, platta till lite och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
-Grädda kakorna gyllene 12-15 minuter.
-Låt svalna!