Jag gör ofta denna sallad till lunch. Så himla god och dessutom supernyttig med viktiga vitaminer, proteiner och allt som kroppen behöver! :)
Några fräscha salladsblad (obs! Ej salldskål eller isbergssallad)
gröna eller svarta linser
Några körsbärstomater, halverade
Gurka
Rödlök
1/2 - 1 avokado
Några matskedar naturell keso
Fetaost 10%
Några grovhackade nötter och frön (ex. solrosfrön, pumpakärnor och valnötter)
Dressing: olivolja, vit balsamvinäger, lite citron/limesaft, lite honung, flingsalt, nymalen svartpeppar, ev. örtpeppar & lite örtkryddor, någon msk vatten
Ev. Zeta crema di Balsamico (krämig balsamvinäger som är fantastisk god på sallader!)
Börja med att skölja några salladsblad och lägga dem på en tallrik. Koka linser i ca 15 minuter eller skölj av dem om du använder såna från burk. Toppa salladsbladen med tomater, gurka i bitar, skivad rödlök efter smak, avokado i bitar och lägg sedan på så mycket linser du vill ha. Toppa det hela med smulad fetaost och häll över dressingen. Ringla gärna över lite extra olivolja, flingsalt och ev. zeta crema di Balsamico. Avsluta med lite nötter och frön för extra crunch och extra vitaminer! :)
Det är verkligen jättegott!
Jag är vegetarian sedan 15 år tillbaka. Lagar god, ofta nyttig och alltid fräsch mat med bra råvaror. Jag hjälper gärna till att inspirera andra vegetarianer eller de som helt enkelt bara är nyfikna på denna typ av mat. Vegetarisk mat betyder mat med gott samvete, på fler sätt än ett. Kommentera gärna. Genom dina kommentarer utvecklas jag och min matlagning. Av feedback växer självkänslan.
onsdag 11 mars 2009
Hemgjord rostad musli
5 dl rågflingor
5 dl havregryn
100 g mandel, valnötter eller andra nötter (grovhackade)
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
Ev. 1 dl linfrön
1 dl råsocker, eller 1/2 dl råsocker och 1/2 dl flytande honung
2 dl vatten + 5 msk matolja (ej olivolja!)
2-3 dl mjuka russin/tranbär/torkade aprikoser eller en blandning (i bitar)
Blanda nötter med rågflingor, havregryn, solroskärnor och kokosflingor samt ev. linfrö. Vänta med russin. Rör runt. Vänd ner socker. Rör igen. Värm ugnen till 200 grader. Blanda vatten och olja, stänk över blandningen och krama lite lätt med handen så att allt blandas.
Bred ut i lätt smord, stor långpanna. Rosta i ugn i mitten, 20-30 min. Rör om minst 3 ggr. Låt kallna. Blanda ner russin/torkad frukt.